Finn din inspirasjon på reiser

I en travel hverdag kan det være lurt å skape et eget pusterom, slik at du får muligheten til å få nye impulser. Jeg får energi og nye idéer av å reise, og helst går turen til en storby. London og København er to av mine favoritter, men den siste turen ble lagt til fantastiske Stockholm.

Stockholm byr på mange butikker med spennende konsepter og produkter. Som designer finner jeg mye her jeg kan bli inspirert av. Hötorgshallen byr på eksotiske smaker og produkter, og når jeg er i den svenske hovedstaden, besøker jeg alltid mine to favorittbutikker – Grandpa og Iris Hantverk. En tur innom Gamla Stan er også en selvfølge, men det kjekkeste er å vandre i bydeler jeg ikke har opplevd før. På min siste tur fikk jeg oppleve Sødermalm – en bydel hvor tiden må ha stått stille de siste 50 årene. Her så jeg butikker og arkitektur som minnet om scener fra en historisk film, og stemningen jeg opplevde i bydelen var helt unik. På min siste dag i Stockholm besøkte jeg bydelen Vasastaden. Stockholms Stadsbibliotek ligger der, samt flere flotte ambassader. Turen varte i noen timer, og det som inspirerte meg mest var tiden og samtalene jeg fikk med mitt fantastiske reisefølge – min kjære mann.

Tiden spises opp av hverdagens rutiner. Vi stresser for å nå mest mulig, og skaper ikke rom for observasjon og kreativitet. På mine storbyferier planlegger jeg minst mulig, slik at hver dag får bli akkurat som den blir. Jeg har ikke behov for å se og oppleve mest mulig, eller besøke alle kjente bygg og muséer. De planene jeg legger er overordnet, og fungerer veldig bra for meg. Den ene dagen går til shopping og inspirasjon, og da ofte i butikker hvor jeg kan finne produkter og emballasjedesign vi ikke har hjemme. Neste dag går ofte turen til et matmarked hvor jeg koser meg med nye smaker og produkter fra fjernt og nært, og dagen ender som regel opp på en lokal pub i nærheten. Der sitter jeg – proppa av nye inntrykk, og liker å sitte og observere menneskene rundt meg. Ofte dikter jeg opp historier i hodet mitt om hvor disse menneskene har vært eller hvor de skal. Rett og slett litt øving på historiefortelling. Den siste dagen tilbringes gjerne i en bydel jeg aldri har besøkt før, og da fokuserer jeg på former og farger fra arkitektur, streetart, skiltdesign, samt kunst i forskjellige byrom. Det tas bilder til mitt personlige arkiv av inspirasjon, og samtidig får skrittelleren kjørt seg skikkelig.

Som designer sitter du mye foran datamaskinen, og når du ikke gjør det, stirrer du på mobilskjermen. Dette blir ofte, for meg, veldig ensformig, og jeg får ikke den inspirasjonen jeg trenger i mitt arbeide. På mine reiser trener jeg på å observere, og på å ta inn inntrykkene rundt meg. Jeg trener på å leve mer i nuet, for det er faktisk der det skjer – ikke på mobilen. Ikke noe galt med mobilen, men jeg tror at vi har mistet litt av evnen til å se, lytte, smake, føle, lukte – være til stede rett og slett. La din neste reise bli en gøy treningsleir. Trening i å observere og til bli inspirert av alt det fantastiske livet har å by på. Observer et annerledes produkt i et butikkvindu, se den smilende søppeldunken, og la interiøret fra baren du besøkte dagen før inspirere deg til å gjøre noe like spennende hjemme. Finn det du syns er vakkert med et bygg, og overfør designet til et produkt som kommer fra byen du besøker. Beskriv smaken av middagen du nettopp spiste, og beskriv målgruppen til restauranten. Kjenn på hotellets fliser, og lag et grafisk mønster. Pust dypt og kjenn lukten av en travel handlegate, og se for deg byens identitet. Verden er full av inspirasjon – du må bare lære å fange den.

Hver gang jeg er ute og reiser, opplever jeg noe nytt, noe spennende, noe rart og noe annerledes som jeg kan bruke i mitt arbeide som designer. Mitt råd er – reis mer og opplev verden. Du vil både bli inspirert og et litt rikere menneske.

Innlegg skrevet av:

Ken Bakke
Daglig leder

Send meg en e-post