Designers guide to Stavanger

Olje. Oljerelatert virksomhet. Oljehovedstaden. Stavanger regnes i dag som sentrum for oljeindustrien i Norge og er en av Europas energihovedsteder. Selv om oljen udiskutabelt har vært, og er, viktig for både byen, regionen og landet – så er det gjerne andre aktiviteter som appellerer tilreisende. Designer or not – her er noen av våre tips til byen vi elsker!

Den internasjonale byen

En direkte konsekvens av oljevirksomheten, er den store andelen innvandrere i byen. Over 20 % av innbyggere er innvandrere, Stavanger har over 170 nasjonaliteter, noe som gjør byen svært internasjonal. Dette har naturligvis satt sitt spennende preg på bybildet – særlig gjennom maten og internasjonale butikker. Pedersgata er proppfull av ulike nasjonaliteters take-away restauranter og nærbutikker, og gata leder også til Stavanger Øst som har hatt en oppblomstring i restauranter og utesteder.

På lørdager arrangerer kulturnettverket ved Sølvberget bibliotek «Internasjonal kulturkafé» i Brødregata. Dette har pågått i over 35 år, og har utviklet seg til å bli en svært populær møteplass. Konseptet går i at internasjonale kulturforeninger og organisasjoner er vertskap for kaféen, og gir besøkende mulighet til å smake på spennende, gode og rimelige måltider, og oppleve kulturelle innslag fra forskjellige land.

Bilde: Fargegata

Kunstbyen

Den pene og pyntelige Siddis-byen – for mange, kjent for sine 173 sjarmerende trehus i Gamle Stavanger – har siden 2001 fått sitt årlige ansiktsløft i form av såkalt Street-Art. NuArt-festivalen avholdes som regel i tidlig september, hvor anerkjente gatekunstnere fra hele verden flys inn for å sette signatur på sitt selvmalte verk – plassert på mer eller mindre synlige steder i byen. Festivalen arrangerer guidede turer for å se på årets nyheter, både på offentlige bygg og private boliger. En egen vandring, gjerne gjennom Stavanger Øst, vil uansett la deg komme over kule verk og definitive Insta-moments!

Street-art kulturens gjentatte arrangementer i byen har påvirket restauranter og barers stiler, salg av kunstverk i utvalgte gallerier og grafiske uttrykk til plakater. Til og med kommunen sørger for økonomisk støtte til festivalen.

Siden festivalen er anerkjent, og et NuArt-verk på bygninger nærmest er et statussymbol, står folk i kø for å tiltrekke festivalen til å dekorere sine bygg. Enkelte verk står over flere år, mens andre igjen males over eller fjernes kort tid etter festivalen. På #nuartstavanger finnes en mengde bilder av street-art i byen, og mange av disse kan fortsatt oppleves live.

Matbyen

Selv om Stavanger innehar flere Michelin-stjerner, er det byens omfattende tilbud og omfang av spisesteder som frister mange. Byen er så heldig å ha den årlige festivalen Gladmat – Nordens største matfestival – noe som trekker 250 000 mennesker i løpet av fire dager i juli.

Gladmat fremmer interessen for mat og gir matprodusenter et utstillingsvindu. En mengde boder og telt fyller Vågen, Torget og gatene rundt. Mat og drikke fra alle verdens kroker serveres til sultne og tørste gjester.

Siden 2013 har prosjektet «Den spiselige bydel» blitt en forlengende del av sentrumsaktiviteter. Under Gladmat kan man trekke seg mot Stavanger Øst, hvor det er litt roligere omgivelser, og mindre mennesker. Den spiselige bydel har dedikerte områder med matmarked og serveringstelt. Tilbudet av mat er godt, og prosjektet setter fokus på matproduksjon i et bymiljø – Øst er «in» i Stavanger, og besøkende nyter roen samtidig som man opplever det som urbant, pulserende og ekte!

Stavanger er også hjemsted for Det Norske Måltid. Dette er et årlig arrangement i januar, hvor man kårer de beste mat- og drikkeprodusenter i Norge. Det Norske Måltid har etablert seg som en av matbransjens viktigste og mest prestisjefylte prisutdelinger. Verdt å få med seg, om man er i byen i januar!

Utover matfestivalenes tilstedeværelse, så vil man alltid kunne finne deilig mat og hyggelig atmosfære hos lokale restauranter og caféer. Spekteret er bredt, og man kan stort sett finne noe, uansett hvilke lyster som melder seg.

Noen av våre favoritt-spisesteder:

Shahi Kitchen, Tako, Egget, Bacchus, Fortou, Panzanella, Yips, Zouq, Maggis Munchies, Mano Pizza, Bellies, Bak til livet

Bilde: Spisestedet Bacchus

Bilde: Spisestedet Bacchus

Kulturbyen

Det skjer mye i løpet av året, også i Stavanger. Og som regel er de store festivaler og eventer plassert midt i sentrum. Utopiafestivalen har blitt stor, og byr på kjente nasjonale og internasjonale artister. Byfestivalen holder til i Bjergstedparken, ved Stavanger Konserthus. Konserthuset byr også på minnerike kulturopplevelser året igjennom, enten i den kule Zetlitz-salen eller i storslåtte Fartein Valen.

Mablis-festivalen er verdt å nevne, ikke helt i sentrum, men turen til Vålandstårnet er ikke lang. Verdt turen bare for utsikten, og under festivalen får du i tillegg både hipt og ungt, kult og rått.

Bilde: Stavanger Konserthus

Museer finnes det flere av. Norsk Hermetikkmuseum har en selvsagt plass i Stavanger, da dette var byens olje – før olja kom! Her vil du kunne se mengder av «iddiser». Dette er etikettene som er benyttet på sardinboksene gjennom tidene, noe som garantert gir en reise ned memory lane, og kan gi inspirasjon. OBS: Museet er under oppussing, og vil åpne våren 2021, sammen med Norsk Grafisk Museum. Vil du oppleve mer nostalgi kan kanskje Norsk Barnemuseum være noe? Se og opplev lekene fra svunne tider til i dag. En annen mulig selvfølge er Norsk Oljemuseum, for å gi deg påfyll og lærdom rundt Norges utrolige rikdommer.

Bilde: Oljemuseet

Utelivet i byen er variert. Nattklubber finnes stort sett rundt Vågen, sammen med utallige barer. Hvis du har lyst på litt påfyll uten Vågen-utsikt, så anbefaler vi Øvre Holmegate i Stavanger. Hørtes det litt kjipesen ut? På folkemunne heter den Fargegata, og her finner du masse hyggelige barer. Hele vinteren er dessuten gata fylt med fargerike lys, nesten som et tak mellom husene. Apropos Insta, dette er et must. «Alle» tar bilder her!

Konsertarenaer som kan være greie å sjekke ut er Folken, Tou og som nevnt – Stavanger Konserthus.

Noen av våre favoritt-utesteder:

Pjolter & Punsj, Hanekam, Fri Bar, Beverly Hills Fun Pub, Cardinal, Cirkus, ØST

Bilde: Utestedet Hanekam

Sightsbyen

Er du på jakt etter DET bildet, eller kanskje bare en solid Snap-historie? Ok, la oss hjelpe med noen hotspots i Stavanger, i tillegg til de vi allerede har nevnt:

  • Things with a Story – vår egen design- og livsstilsbutikk med egenproduserte notatbøker, plakater, kort etc., se på twas.no. I tillegg har vi spennende brands innen velvære, interiør, mat og drikke og småelektronikk. Vi har også en egen ta-med-avdeling med varme drikker og noe å bite i.
  • Broken Column – 23 rustne jernmenn i real size, plassert rundt i Stavanger
  • Syvende Himmel i Fargegata – «Universets fineste kjolebutikk» med herlig interiør og utvalg
  • Bybrua – Flott utsikt mot innseilinga til Stavanger, så lenge du ikke har høydeskrekk
  • Gamle Stavanger – Så klart! Her er det snap-moments på hvert et hjørne
  • Kolonihagene – Ikke langt utenfor sentrum finnes flere kolonihager, og på søndager kan man spasere gjennom disse, og kjøpe seg vafler mellom små og idylliske bygninger
  • Moogoo Ice Cream House – Det rosa is-huset, med utallige mengder tilbehør
  • Geoparken ved oljemuseet – Lekepark for barn, med gamle oljeinstallasjoner i utallige farger
  • Julelysene til Beverly Hills Fun Pub – I hele desember kan du se et av Norges mest dekorerte julehus, midt i Vågen
  • Innovation Dock – Kule kontorbygninger i tre, som møter havet i Stavanger Øst
  • Breiavatnet – Måker, svaner, folk og liv

Shoppingbyen. Friluftsbyen. Sportsbyen. Gründerbyen….det er så mangt. Vi lar deg oppleve noe på egen hånd, det er jo ofte det morsomste! Håper du kan dra nytte av noen av våre tips, og er du i byen må du hjertens gjerne stikke innom PlayDesign Studio 😉

Innlegg skrevet av:

Ronny Edvardsen
Prosjektleder

Send meg en e-post


Bilde: Spisestedet Bacchus
Bilde: Spisestedet Bacchus